Formex del 1: Soft Nordic kopplat till Feng Shui

Jag gjorde ett besök på Formexmässan förra veckan för att hämta inspiration och få en försmak på det som är på gång inom inredning och färgsättning. Och att sätta det i samband med tankar kring Feng Shui.

Där fanns bl a en trendutställning som innehöll fyra teman: Soft Nordic, Wild Wood, Dark Fragrance och Raw Rustic Junction. Fyra ganska olika stilar som jag ska ge en beskrivning av kopplat till Feng Shui. I detta inlägg börjar jag med Soft Nordic:

SoftNordic1

STILEN
Nordisk design är stort just nu och kommer att förbli ett tag framöver, enligt designer och trendexpert Jan Rundgren som hade arrangerat trendutställningarna på Formexmässan.

SoftNordic2

I temat Soft Nordic ingår just nordisk design som kännetecknas av lite smutsiga pasteller. Främst rosa som går mot aprikos och mintgrönt. Men även grått, brunt och kaki.

SoftNordic5

Detaljer i olika metaller främst mässing och koppar men även stål och silver. Runda former och mjuka material. Inspirationen är hämtad från 50- och 60-talet. Arne Jacobsens stol Svanen är med andra ord fortfarande högaktuell. Liksom retrotryck på brickor, trasor, textilier, keramik och porslin.

SoftNordic3

FENG SHUI
Feng Shui är inte styrd av några trender, men visst påverkas vi av det utbud som finns och visas. Och det är roligt att koppla olika stilar och trender till tankarna kring Feng Shui, tycker jag.

Tittar man på temat utifrån ett Feng Shui perspektiv så är metallelementet tydligt framträdande genom pastellerna, grått och vitt samt metall-materialen och de runda formerna. Här finns även jord i de bruna detaljerna och träet. Vattenelementet kan man hitta i de vågmönstrade motiven på ex vis textilier liksom i vissa svarta detaljer. Eldelementet är inte framträdande men finns i belysning och de ljuskällor som man kan tänka sig tänds i denna miljö. Träelementet kan man finna i blad- och blommönster på de olika retrotrycken. Tillsätter man dessutom levande växter – som också tillhör träelementet – råder en bra balans mellan de olika elementen.

Kombinationen raka linjer och runda former ger bra balans mellan yin & yang (motpoler som samspelar) liksom de olika strukturerna från släta ytor till grovstickade som också ingår i temat.

I temat Soft Nordic ingår naturmaterial som Feng Shui förespråkar liksom tankarna kring hållbarhet. Och hållbar design var tydligt i detta tema med retromönster och ett formspråk på möbler som man tydligt kan känna igen från årtionden tillbaka.

/Ann-Sofie

3 Responses

  1. […] Containers är inspirationen till färgskalan i temat Raw Rustic Junction, som visades på Formexmässan förra veckan. Orange, blå och lila, men även petrol, gärna tillsammans med en gul accentfärg. Det är starka och relativt mörka toner, i jämförelse med Soft Nordic. […]