Formex del 2: Raw Rustic Junction & Feng Shui

STILEN

Containers är inspirationen till färgskalan i temat Raw Rustic Junction, som visades på Formexmässan förra veckan. Orange, blå och lila, men även petrol, gärna tillsammans med en gul accentfärg. Det är starka och relativt mörka toner, i jämförelse med Soft Nordic.

RawJunction2

Raw Rustic Junction är en fortsättning på den industriella stilen. Rostigt, slitet och gammalt. Återvunnet glas fortsätter att vara populärt, särskilt i vaser och glasburkar.

 

Temat har ett maskulint formspråk. Med material som betong, plåt och rostfritt stål. Pallar och byråer/skåp med siffror på är helt rätt liksom en naken glödlampa som ljuskälla.

RawJunction4

Textilierna har ofta etniska inslag i material med grov struktur som canvas och linne.

 

Ett kök i Raw Junction-stil har gärna en köksbänk i polerat betong och ett mörkt färgat kakel – som är på ingång, enligt trendexperten Jan Rundgren som arrangerade trendtemat på Formexmässan. Därtill raka, enkla former. Synlig förvaring och husgeråd i rostfritt stål – många varor. Det ska synas att man lagar mat!

 

FENG SHUI

Denna stil kan upplevas kall och hård, därför ger mjuka textilier och runda former en viktig balans mellan de raka former och hårda material som kännetecknar stilen och lätt kan ta överhanden.

RawJunction1

Det nötta och rostiga balanseras med nytt och polerat (yin & yang).

 

Av de fem elementen är jord-, metall- och vattenelementet de mest framträdande elementen, ur ett Feng Shui-perspektiv. Jord: de rostiga/jordiga färgerna, fyrkantiga formerna och material som cement, betong och trä. Metall: framförallt möbler och föremål i plåt och rostfritt stål. Vatten: mörka färger och glasföremål.

 

Eldelementet finns i lagom mängd genom belysningen. Träelementet finns i material som bomullscanvas och linne, men kan gärna kompletteras ytterligare för att skapa bättre balans mellan elementen. T ex genom växter med runda blad (för att skapa en lite mjukare känsla).

 

/Ann-Sofie

 

Se även följande teman som presenterades under Formexmässan i augusti 2014:

Soft Nordic

Wild Wood

Dark Fragrance

2 Responses