Formex del 3: Wild Wood & Feng Shui

STILEN

Norden, naturen och landskapet har gett inspiration till trenden Wild Wood, som presenterades under Formexmässan hösten 2014. Kanske den trend som just nu står närmast tankarna kring Feng Shui.

WildWood1

Såväl material som motiv är hämtade ur naturen. Rena träytor, mörkt träslag, grovt huggen sten och keramik. Organiska mönster med blad, grenar och frökapslar liksom djurmotiv.

Vinterlandskapet tycks ha stått modell för färgsättningen. Bruna toner kombineras med en grafisk, dov färgskala som går från sotsvart till vintervitt.

WildWood3

 

I inredningen syns ljusstakar i trä – svarvade eller enbart i form av kapade trädgrenar, höga vaser och generösa fat i keramik på stora, rustika bord.

Skärbrädor i trä spås att bli stort, enligt trendexperten Jan Rundgren, liksom mörkt träslag i möbler mot mörk trävägg – gärna i olika träslag och mörkt kakel.

 

Här syns även lyktor, växter och flätade detaljer. Liksom tvåfärgade föremål med antingen utsida i en färg och insida i en annan (fågeläggsinspirerat) eller doppat/tonat från mörkt till ljust.

WildWood6

FENG SHUI

Av de fyra trenderna som presenterades under mässan står denna närmast Feng Shui. Feng Shui har liksom Wild Wood naturen som förebild och förespråkar naturmaterial, det enkla och naturliga.

 

Här finns mycket av jord- och träelementet, de element vi ”tål” mest av. Jord återfinns i de bruna tonerna, trämaterial och keramik. Träelementet i de organiska mönstren och växterna. Men även de övriga elementen finns representerade. Metallelementet finns i bl a sten, vitt och grått och runda former. Eldelementet hittar vi i djurmotiv och material från djurriket samt från ljuskällorna i miljön. Vattenelementet syns främst i de svarta inslagen.

WildWood2

Sänggaveln i visningsmiljön är unik och häftig men sedd ur ett Feng Shui-perspektiv orolig och mindre vänlig (kunde nästan känna hur håret trasslade in sig och en gren som stack mig på kinden).

 

Färgsättningen är lugn och behaglig, men för att ge liv till vintersovande toner kan man med fördel tillföra fler grönskande växter som känns livskraftiga.

 

/Ann-Sofie

 

Se även följande teman som presenterades under Formexmässan i augusti 2014:

Soft Nordic

Raw Rustic Junction

Dark Fragrance

2 Responses