Formex del 4: Dark Fragrance & Feng Shui

STILEN
Det här är den mest dramatiska stilen av de fyra trenderna som presenterades under Formexmässan hösten 2014.
Färgskalan är stark med nedtonade, mörka färger och kombinationer som rubinrött tillsammans med lila eller rosa samt bärnsten mixat med brunt och guld. Och naturligtvis en hel del svart i såväl möbler som accessoarer och textilier. Överdåd och lekfullhet!

DarkFragrance5

Inspiration hämtas från renässansen och det är antingen ett iögonfallande föremål i en förövrigt återhållsam inredning eller mycket av allt; kristallkronor, kandelabrar, slipat glas, mässing, koppar, silver – alla metaller på en gång, sammet, siden och satin. Det ska vara lyxigt och modernt.

DarkFragrance1

Ett kök i denna stil ska vara öppet med rustika möbler, som tunga bord och skärbrädor, enligt Formexmässans trendexpert Jan Rundgren. Bakningstrenden är stor liksom produkter kring det. Burkar ser man mycket av, vitt porslin – även som förvaring. T o m städprodukterna har fått ett uppsving vad gäller estetik.

DarkFragrance3

I sovrummet är det helt rätt med en herrbetjänt att hänga kläderna på, gärna med en bricka där man kan ställa en lampa. Doftljus och doftpinnar därtill.

 

FENG SHUI

Ur ett Feng Shui-perspektiv är det mycket av vattenelementet genom de mörka färgerna, glas, och kristall. Här syns även eldelementet tydligt i framför allt de röda, eldiga färgerna, siden, ljusen och belysningen. Två element som var för sig är de mest dramatiska elementen då man använder för mycket av dem. Och eftersom vi påverkas av allt vi har runtomkring oss är det något man bör undvika enligt Feng Shui, åtminstone om man inte är i behov av lite mer dramatik och spänning i livet.

 

Här finns även de övriga elementen representerade; metallelementet i material och vita inslag. Träelementet i bl a växter och botaniska mönster och jordelementet i ex vis trämöbler.

DarkFragrance2

För att skapa harmoni med denna stiltrend kan man gärna tänka på Chi-flödet i rummet. För mycket saker gör att rummet blir trångt och rörigt. Och man kan uppleva stagnation. Hellre ett par väl utvalda möbler och föremål som man tycker om.

 

Ljusa inslag ger en balans till det mörka (yin & yang). Se bara de vita och gröna inslagen i förhållande till det mörka i bilderna ovan. Raka linjer tillsammans med kurviga skapar också en bra kombination, liksom mjukt och hårt.

 

Ingen stil är fel eller rätt – det går att skapa harmoni och balans överallt med hjälp av tankarna kring Feng Shui.

 

/Ann-Sofie

 

Se även följande teman som presenterades under Formexmässan i augusti 2014:

Soft Nordic

Raw Rustic Junction

Wild Wood

2 Responses