Färgdusch och hur vi påverkas av färger

Jag föredrar ofta neutrala, vilsamma kulörer i inredningen. Men ibland HUNGRAR jag efter en ordentlig färgdusch. Ett rum i härliga, energigivande kulörer som gynnar kreativiteten och ger massor av inspiration. Men det säger nästan sig själv – man hade inte orkat vara i ett sådant rum hur länge som helst.

En skön energikick kan man få ändå, med mer sparsamma inslag. En stol, en tapet, en lampa eller någon annan inredningsdetalj i en kulör man tycker om eller som skapar den rätta känslan. Ett föremål i en avvikande kulör framträder fint i ett rum med stillsam färgsättning, den behöver inte ”bråka” om uppmärksamheten.

Lila detaljer_apartmenttherapy_com

Färger påverkar oss på olika sätt. Ett lila inslag i hallen ger ett rofyllt och vilsamt intryck. Lila passar därför även bra i ett sovrum, eller i ett rum för meditation – om man har ett sådant. Enligt feng shui är lila en kulör man med fördel även kan använda för att stärka området för rikedom och välstånd i ba guan.

Lacker farolj domino_com

Här står en ”eldig” rosa fåtölj och lyser upp i den svart/vita färgskalan. Det kanske inte är en stol man sitter särskilt ofta eller länge i – med tanke på dess fristående placering och livliga energi, men den skapar en viss känsla och tillför både värme och dynamik i rummet.

färgglada kuddar i soffan_caitlinwilsondesign_blogspot_com

Här blir både kuddarna och föremålen på borden blickfång i rummet. Och tack vare de vita väggarna och soffan känns det inte för mycket. Med textilier kan man göra enkla förändringar som inte behöver kosta så mycket. Ögat tycker om repetitioner därför är det en bra idé att låta en accentfärg i ex vis en kudde återkomma i ytterligare någon detalj i rummet. Blått är en sval och stillsam kulör som gynnar känslan av tillit och återhämtning. Rosa är en mild kulör som associeras till kärlek och upplevs närande/vårdande.

Bra frågor att ställa sig när man färgsätter sitt hem: Vilken känsla vill jag ha i rummet och vad associerar jag de olika färgerna till?

Hur färgerna påverkar människan är intressant. Med rätt färgsättning i t ex offentliga miljöer skulle man kunna få besök som upplevs obehagliga att kännas mer bekväma, avslappnade och kanske t o m trivsamma. Vore inte alls dumt, eller hur!

/Ann-Sofie, Feng Shui Design

 

Bilderna, uppifrån och ner:
apartmenttherapy.com
domino.com
caitlinwilsondesign.blogspot.com