[feŋ ʃi:] eller [fɔ:ŋ ʃweı]?

posted in: Om Feng Shui | 0

I dag fick jag frågan vad Feng Shui är. Det händer ibland. Lite märkligt kanske med tanke på att Feng Shui är en mer än 3000 år gammal lära. Men ändå inte. Många har hört talas om ordet Feng Shui och flera av dem kopplar i hop ordet med inredning. Men därefter kan det kännas både komplicerat och främmande.

Kanske beror det på de begrepp som används: chi, element, yin & yang, kraftposition osv. För att inte tala om namnet Feng Shui som uttalas olika t o m av oss som har gått samma skola. Men det sistnämnda är oviktigt. Vi menar samma sak och har samma avsikt, dvs att skapa harmoni & balans.

Men vad är då Feng Shui? I dag när jag fick frågan svarade jag ungefär som jag brukar:
Feng Shui handlar om hur vi påverkas av färger, former och material. Och hur man med hjälp av ett antal välbeprövade riktlinjer kan skapa rum som är i balans med både människan som bor där och miljön. Feng Shui kan användas i hemmet, på företaget, i trädgården och t o m i vår livsstil.

Det är den korta versionen. Ibland, när jag får lite mer tid på mig, brukar jag tillägga att det handlar väldigt mycket om det vi kallar för sunt förnuft och intuition. Men de gamla Feng Shui-mästarna har satt ord på det och lärt sig att förstå varför vi gärna vill sitta på ett särskilt ställe eller placera ett mindre föremål bredvid ett större, osv.

Feng Shui är inte beroende av några trender. Man kan applicera det i både koja och slott – och oavsett vilken inredningsstil man föredrar. Med Feng Shui kan man göra medvetna förändringar som stärker oss människor och ökar trivseln och produktiviteten på en arbetsplats. Och som t o m kan hjälpa oss när vi vill byta riktning i vårt liv.

Allt runtomkring oss är energi, det är vetenskapligt bevisat. Man menar att allt har ett förutsägbart energimönster och därför påverkas vi olika av t ex den röda färgen – som av den blåa, de har olika energifrekvenser. Vissa färger, former o material har ungefär samma energi-kvalitet. De har man delat in i olika element. Trä, eld, jord, metall och vatten. Alla dessa element ska finnas representerade i ett rum för att skapa balans.

Det var den lite längre versionen. Och ändå finns mycket mer att säga. Men jag avrundar för denna gång.

Hur jag uttalar ordet Feng Shui? Jo, [feŋ ʃi:]. Det är varken rätt eller fel. Det är bara så det passar bäst i min mun.