Potatis, blommor & färger

posted in: Trädgård | 0

I morse skjutsade maken barnen till skolan. Jag hoppade genast i stövlarna, greppade högaffeln och gick till grönsakslandet. Hög tid att gödsla och vända jorden för att till helgen sätta ner potatisen.

Det ger en känsla av rikedom för mig, att se dem växa och att senare på sommaren hämta alldeles färsk potatis till dagens lunch och middag.

Grönsakslandet2

Medan jag stod i landet, fäktade undan myggen och svettades (nej, det är INTE stort men det är varmt i dag) kände jag tacksamhet till min farfar och pappa som lät mig vara med och sätta potatis som liten - och de landen var inte små, det skulle räcka till många och gärna en bit in på vintern - det har bidragit till den lilla kunskap och intresse jag har för att odla själv.

Jag passade även på att flytta om några jordgubbsplantor som hade spridit sig. I år får potatisen och jordgubbarna samsas själva i landet. Grönsakerna ska jag odla i upphöjda bänkar i stället. Det blir mindre ogräs att rensa – hoppas jag!

Att gräva i jorden ger energi och ett lugn. Jag tänker på jordelementet enligt Feng Shui som beskrivs som stabil och förankrande. Och det är känslan jag får då jag står med stövlarna i jorden. Jordelementet står för medkänsla, trygghet och lugn. Vi behöver den för att vara praktiska och organiserade.

Rosenskara o lavendel

I går handlade jag blommor som jag ser fram emot att plantera om och ställa fram. Jag valde blommor i lila, rosa och vitt. Lila är en lugn och stillsam kulör som förknippas med intuition och medvetenhet. Den är bra att placera på ett ställe där man vill skapa lugn och ro. Gärna där man tycker om att sitta och meditera. Blått och lila ger också en svalkande känsla. Har man inte möjlighet att ha vatten i sin trädgård eller balkong kan man plantera blåa blommor i ett fång, som symboliserar vatten.

Rosa är lugnande och närande och passar bra i hop med den lila kulören i ett område där man vill slappna av. En romantisk färg som också passar bra i Ba Gua-området Kärlek & Relationer.

Vitt står för renhet och oskuld och hjälper oss att behålla koncentrationen. Den lyser upp och lyfter fram andra färger.

Jag valde lavendel för färgen och den rogivande doftens skull. Den ska stå tillsammans med rosa flox. Vit rosenskära ska få sällskap med Indian Mint – som doftar just mint. Också ska jag ha en låda med örtkryddor, lagom till hands vid matbordet på altanen.

Dofter och färger, högt och lågt, egenskaper att ta vara på för att skapa en vilsam och inspirerande plats, i balans.

Lycka till med dina blomarrangemang och ev. trädgårdsland.
Kram
/Ann-Sofie