Väder, känslor & Feng Shui

posted in: Årstider | 1

KöksfönstretMidsommarhelgen har passerat revy och bjöd på ett minst sagt varierat väder här uppe i norr. Solen sken då vi vaknade på midsommaraftonens morgon. Det kändes riktigt lovande för förmiddagens utflykt till Storforsen. Efter en extra god och glad frukost med snittar och smoothies (beställda av vår yngsta dotter, gourmanden), packade vi picknickkorgen och styrde bilen i nordvästlig riktning.

Picknickkorgen

Det kan vara svårt att hitta en ledig eldstad i Storforsen på midsommaraftonen, om man inte är ute i god tid. Och det är vi sällan. Men i år hittade vi en fin plats direkt. Berodde förmodligen på det utlovade ostadiga vädret. Och ostadigt var det. Precis som vi hade fått en fin glöd och skulle börja grilla gled ett mörkt moln in ovanför våra huvuden och släppte ner både regn och hagel. Vilken aktivitet det blev kring grillplatsen! Regnkläder åkte på, picknickduken hölls upp för att skydda glöden och maten plockades raskt fram. Vi kunde ju inte åka hem med full korg och tomma magar. Och så snart maten var klar satt vi tysta, hopkurade och tuggade fortare än vanligt. Men lika hastigt som ovädret drog in drog det i väg och solen gjorde entré. Nu kunde vi slappna av och njuta av både maten och den vackra naturen igen.

Storforsen

Efter att flickorna hade lekt färdigt med grodynglen i vattensamlingarna och vi hade tittat på det dramatiska vattenfallet och forsarna som har format naturen på ett fascinerande sätt åkte vi hemåt för fortsatt firande. Och precis som på förmiddagen bjöd vädret på variation även på eftermiddagen. Den kraftiga blåsten, regnskurarna och den svala temperaturen inbjöd inte till att sitta ute – så middagen och de sedvanliga jordgubbarna fick avnjutas inomhus i stället. Jordgubbar är mycket godare att äta utomhus i värmande solsken måste jag medge. Men den värmen fick kompenseras med en skön brasa i öppna spisen och sällskapet av vår stora son och hans flickvän i stället.

Jordgubbar i glasskål

Häromdagen läste jag något som fick mig att reflektera över detta med vädret. En klok kvinna kopplade vädret till livet och känslorna. Det omväxlande vädret är lika omväxlande som livet kan vara. Känslorna kan snabbt förbytas från glädje till sorg, lugn till ilska, tålamod till irritation, osv. Och att vädret även kan påverka oss direkt – känslomässigt och vårt beteende – visade midsommaraftonen tydligt. Vid frukosten sken solen. Stämningen var glad, uppsluppen och förväntansfull. Solen, känslan och stämningen höll sig kvar under bilresan och då vi kom fram till Storforsen. Men så kom ovädret. Stämningen sjönk något. Vi blev mer fokuserade, sammanbitna och inneslutna. När så solen kom fram igen återgick vi till det avslappnade och mer sociala läget. Osv.

Och det är precis som när man talar om hur vi påverkas av färger, former och material i Feng Shui. Vi påverkas av ALLT som är runt omkring oss, mer eller mindre, så även av vädret, dygnet och årstiden.

I stället för snabba väder-/känsloväxlingar mår vi bättre av stabilitet. Men vi behöver variation (yin & yang) och balans. Solen får oss på gott humör och vi blir mer sociala. Men blir solen för intensiv och het kan den även få oss att bli irriterade – den höjer vår puls. Mulet väder är perfekt för vila, att lösa korsord och läsa eller att fokusera på ett projekt inomhus. Men ständiga moln på himlen skulle förmodligen få oss att gå i moll, bli mer inbundna och mer grubblande.

Blir det obalans går det lyckligtvis att kompensera på olika sätt, men vi får kanske anstränga oss lite mer då.

Nu önskar jag ett skönt sommarväder med behaglig temperatur, solsken, ett par svalkande stackmoln emellanåt och lite nattligt regn – åtminstone för våra växters skull – för lätta, glada, sociala och avslappnade sommardagar.

Kram

/Ann-Sofie

One Response

  1. Annelie

    I Storforsen känns allt mäktigt, trots regn och hagel