Värme mitt i vintern

Den här veckan har varit kall. Ja, relativt kall. Om man jämför med de andra dagarna denna vintermånad i alla fall. Lite bortskämd är man nog, om jag tänker efter. Men i dag kikar solen fram och jag passade på att ta några bilder på vårt hus i vinterskrud.

Fam Nordmarks hus i vinterskrud (1 av 1)

Den röda färgen ger en varm och inbjudande känsla i den kalla vita snön. I Sverige har vi en tradition med röda stugor, kanske är det för att vi lever i ett kallare klimat än ex vis i Grekland. Där man ofta ser den karaktäristiska blåa färgen på dörrar och fönsterfoder. Blått är en sval kulör och ger en skön balans till deras betydligt varmare väder. I Feng Shui kallar man dessa kontraster för Yin och Yang.

Dörr Vinter (1 av 1)

Jag försöker skapa en välkomnande entré, vilket inte helt lätt på vintern med all snö som vräker ner i perioder. Men jag vill att det ska kännas trevligt att komma hem, och att den känslan ska möta oss redan innan vi har kommit in i huset.

När vi byggde vårt hus ville jag gärna ha en blå dörr. Den är jag fortfarande glad över. Dörren är the mouth of Chi, enligt Feng Shui, dvs det är genom dörren som Chi tar sig in i våra hem. Chi är den energin som finns runt omkring oss. Chi präglas av färger, former och material. Därför är det av stor betydelse vad vi omger oss av.

Korg och filt Vinter (1 av 1)

Intill dörren står en brun korg med rosa ljung. Och på bänken har jag hängt en brun filt. De bruna kulörerna och det mjuka, ulliga materialet i filten skapar en varm kontrast till vinterkylan och snön.

Och lille Kung Kråka tillför lekfullhet och får mig att dra på smilbandet innan jag kliver in genom dörren. Men så är jag ju lite av en fågelfantast, som jag avslöjade i ett tidigare inlägg

Kung Kråka (1 av 1)

Nu ser jag fram emot advent och alla julhelger. Kanske mest för de varma färgerna och alla ljusen som tänds, både levande och elektriska. Och på tal om Yin & Yang är det en härlig kontrast för oss här uppe i norr. Precis när det är som kallast och mörkast kommer julen med dess värme i form av färger och ljus.

Rött och ljus i alla former tillhör eldelementet, vars energi liknas vid sommar, sol och värme. Och det kan vi behöva för att tina upp oss litegrann. Men det är också det mest intensiva elementet. Har vi för mycket av det kan det öka vårt temperament och vi kan få svårt att slappna av. Förmodligen är det därför det känns skönt när man får stoppa undan allt igen efter jul. Plötsligt kan man andas igen!

Men än har jag inte fått nog. Nä, jag kan knappt bärga mig om sanningen ska fram. Men av tradition väntar jag lite till. Nästa fredag inleder jag med storstädning och lite rensning. Sedan så släpper jag loss…

Ha det gott!
/Ann-Sofie

 

3 Responses

  1. Ingela Lefwander

    Vad jättefint hus ni har! Och jag bara älskar din soffa utanför dörren. Hoppas att allt är bra med er. Vad jobbar du med nu? Blev det inredning för hela slanten? ;-) Kraaam Ingela i Sthlm.

    • Feng Shui Design

      Tack Ingela! Vad roligt att du läser min blogg. Det är inredning för nästan hela slanten :-) Hoppas allt väl med er också. Kraaam!

  2. Ok, vad roligt! Då lever du din dröm nu, antar jag… ;-) Grattis vännen! Kraaam!