Vårstädning

posted in: Rensa i röran | 4

 

Vårarrangemang vid entren Vibeke Design

Jag ska erkänna en sak: Jag tycker om att städa! Ja, jag skulle kunna ägna en hel ledig dag till städning – frivilligt!! Om det så var min enda lediga dag på jättelänge. Och när jag kommer till någon som har det rörigt surrar det i kroppen av lust att få göra en ordentlig rensning. (Men självklart låter jag bli.)

När jag städar och rensar känner jag att jag tar hand om mitt hem. Det blir luftigt och lätt att andas. Jag gör mig av med gammal energi och ger plats för ny, enligt feng shui.

Vid den här årstiden är det många som gör en grundlig storstädning, sk vårstädning. Det är en bra tidpunkt. Solen kommer fram, det blir ljusare. Dammet på listerna och fläckarna på fönsterna blir synligare.

Vackert i fönstret Concept by Anna

I samband med vårstädningen passar jag på att rensa. Jag brukar gå igenom garderober, förråd, lådor och skåp. Det är inte klokt vad man samlar på sig. Och vad det ligger grejer som aldrig används! ”Bra-att-ha-saker” som blir liggandes i flera år och ofta t o m bortglömda den dag de ev skulle kunna komma till användning. Det här tar förstås tid och det blir lite kaotiskt innan allt har kommit på sin rätta plats igen. Men det är det värt.

Walk in closet Thea Beasley Country Living_com

För dig som kanske inte tycker att det är lika roligt att städa och rensa kommer här några tips:

1. Höj energin. Ofta känns det tungt att komma i gång. Energinivån är låg och man kommer på flera andra saker att göra i stället. Sätt på musik som gör dig glad, tänd lampor så att det känns ljust och piggt (om det är mulet ute) och öppna upp fönster för att få in frisk luft.

2. Ta ett rum/en yta i taget.  Avsätt tid om det känns motigt. Ge inte upp – att rensa tar tid och innebär ofta en stunds kaos innan allt är på plats och man kan känna den sköna känslan av att det är luftigt och lätt.

3. Gå igenom sakerna i hyllan/garderoben/lådan/osv. Gör fyra högar av sakerna: 1. Behålla, 2. Kasta (sådant som är trasigt och inte går att laga eller förmodligen inte kommer att lagas under detta decennium), 3. Ge bort/Sälja och 4. Vet inte. Gör en grovrensning först för att inte fastna i detaljer.

4. Ta sedan en ny omgång bland sakerna i Vet inte-högen. Fundera på sannolikheten att prylen kommer till användning – är det något du/ni verkligen vill ha – och vad har den för värde? Är den så pass prisvärd alt oersättlig att den bör behållas och ta plats till den dag den ev. kommer till användning eller kan man lika gärna köpa en ny/begagnad om/när den behövs? Finns det fortfarande en osäkerhet: lägg den i en låda och ta fram den om ett år igen för ny utvärdering.

5. Rengör hyllan/garderoben/lådan/osv noggrant och lägg sedan tillbaka sakerna från högen ”Behålla”, såvida de inte har hamnat fel och passar bättre i en annan låda/skåp.

6. De övriga högarna - som efter en genomgång av Vet inte-högen förhoppningsvis har utökats – tar du sedan hand om beroende på kategori. Försök att göra er av med sådant som ska slängas, skänkas och säljas så snart som möjligt så att det inte blir liggandes.

7. Avsluta rensningen med att dammtorka, dammsuga och skura rummet.

Nu har du frigjort ytor och skapat ett lugn som ger kraft och energi. Bara att njuta!

 

Bilder:
Fin vårplantering med Tusenskönor intill dörren hos norska Vibeke, ägarinna till butiken Vibeke Design.

Vackert och enkelt stilleben i fönstret med balans mellan högt och lågt (yin och yang) och alla element finns på plats. Concept by Anna.

Öppen förvaring kräver ordning (ex vis korgar för skor, vantar, mössor) och koordinering (ex vis färgsorterat) för att kännas vackert och trivsamt. Denna Walk-in-closet finns hemma hos konstnären och stylisten Thea Beasley, foto från magasinet Country Living

 

4 Responses

  1. Vilka fantastiska tips..mer sånt , tack..behöver mycket pep innan man kommer igång med städ och rens!

    • Feng Shui Design

      Vad roligt att du uppskattar tipsen och blir motiverad, Helena. Det kommer mera! :-)

  2. […] och lådor och ställa undan säsongsbetonade föremål och kläder. Känns det trögt? Kika i mitt inlägg om Vårstädning, där finns några tips och tankar som kanske kan motivera – oavsett årstid! Jag hoppas […]

  3. […] och lådor och ställa undan säsongsbetonade föremål och kläder. Känns det trögt? Kika i mitt inlägg om Vårstädning, där finns några tips och tankar som kanske kan motivera – oavsett årstid! Jag hoppas […]