Växter för trivsel och hälsa

Jag har svårt att göra mig av med växter även om det är ganska uppenbart att de borde lämnas tillbaka till moder jord. Jag hoppas in i det sista att de ska ta sig, med lite ny näring och en dos kärlek. Men ibland funkar inte ens det och då är det bara att inse faktum.

Jag ställer dem i tvättstugan, ett skötrum för klena växter, i hopp om bättring eftersom jag inte vill ha dem framme då halvdöda och för den delen även heldöda växter ger en tråkig känsla till rummet. Ibland lyckas jag få liv i dem och kan med glädje bära tillbaka dem till sin plats i hemmet. Men tidigare i veckan insåg jag att det började gapa lite tomt i vissa rum. Så jag åkte till Blomsterlandet för förnyelse.

Jag hittade en ny favorit; Adantium (Fr. Luthi). Så det blev bland annat några stycken av den.

Adiantum

Jag tycker om de skira bladverken och de runda, vänliga formerna.

Adiantum fr Luthi

Vid infarten till vårt hus brukar jag göra välkomnande arrangemang som jag anpassar efter säsong och lust. Ljung är en växt som klarar sig bra i kylan. Så jag köpte en sådan som jag ställde i en korg tillsammans med en ljuslykta i trä.

Stol i närbild

 

Stol vid entren

Växter tillhör träelemenetet. Det element vi ”tål” mest av, för vi har det naturligt runtomkring oss utomhus. I naturen hämtar vi energi och kan slappna av. Ett rum med många växter kan ge samma känsla.

Växter sägs även ha en förmåga att reducera elektormagnetiska fält och har goda luftfuktande egenskaper. Det amerikanska rymdbolaget NASA har i en studie påvisat växternas potential att rena luften i en inomhusmiljö från kemiska substanser (som benzen, trikloretylen och fomaldehyd, ex vis).

Växterna är som dammsugare. Men vi behöver ta hand om dem. Dammet på bladen minskar växtens möjlighet att rena luften, så en duschning emellanåt är bra.

Här är några länkar med tips på luftrenande växter:
Blomsterlandet
Obesprutat
Morotsliv

Ett avslutande tips för alla er som är tveksamma till växter på grund av ”icke-gröna-fingrar”:
Gör vattningen till en rutin en viss dag vid en viss stund i veckan. Ex vis på söndagar efter frukosten. Och har du mer vattentörstiga växter än så, så upprepar du detta på ex vis onsdagar. OCH vissa växter håller inte hur länge som helst. Då brukar jag se det som att jag har fått glädje av dem under en relativt lång tid ändå, att jämföra med en bukett snittblommor, som vi accepterar att de vissnar efter en vecka eller två.

Lycka till med ditt gröna hem!
Ann-Sofie, Feng Shui Design